حجتالاسلام والمسلمین بهرام دلیر، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و استاد حوزه علمیه قم در آستانه فرارسیدن 17 مرداد، روز خبرنگار در گفتوگو با خبرگزاری حوزه، با اشاره به شاخههای مختلف اخلاق در نظام خانواده، سیاست، جامعه، اقتصاد و...، گفت: امروز، در عصر تکنولوژی و دیجیتال، اخلاق رسانه ای یکی از مهمترین شاخههای اخلاقی است.
وی با بیان این که فضائل اخلاقی موجب پیوستگی و نیز رذایل اخلاقی موجب گسستگی میشود، ادامه داد: اخلاق رسانه ها میتواند با رعایت فضائل اخلاقی، موجب پیوستگی جامعه گردد و با رذایل اخلاقی موجب جدایی و از هم گسستگی جامعه شود.
استاد حوزه و دانشگاه، تمامی مفاهیم اخلاق دینی را در زندگی انسان کاربردی دانست و گفت: خبرنگار و روزنامهنگاری که با تقوا و متدین باشد، به هیچ عنوان حاضر نیست که با خبرسازی، آبروی مؤمنی که در طی سالها زندگی آبرومندانه به دست آمده را بریزد یا این که در مطالب خود دل قشری از جامعه را بشکند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: در مقابل آنها، رسانههای لیبرال تنها به دنبال رونق دادن به سایتها و خبرگزاریهای خود هستند که چنین اندیشهای در جغرافیای دینی، به ویژه در مکتب تشیع وجود ندارد.
*خبرنگاران درپیشگاه خدا مسئولند
وی با بیان این که تمامی مطالبی که از سوی رسانهها و خبرنگاران مطرح میشود، در قیامت مورد مؤاخذه قرار میگیرد، ادامه داد: رسانهها باید میان خود و خدا، برای اخباری که منتشر میکنند، حجت و دلیل داشته باشند، در غیر این صورت، باید پاسخگوی این رفتار خود در پیشگاه خداوند عادل باشند.
حجتالاسلام وامسلمین دلیر، تبیین آثار اخلاق در عرصه اجتماعی را ضروری دانست و گفت: متأسفانه در عرصه آثار سوء گناهان، بیشتر به مسائل فردی توجه شده است، ولی باید بدانیم، آثاری که در زندگی دنیوی واخروی فردی وجود دارد، بر زندگی اجتماعی او نیز تأثیر میگذارد.
استاد حوزه علمیه قم با بیان این که اخلاق باید از سرچشمه اخلاق که پیامبر و ائمه اطهار(علیهمالسلام) هستند، گرفته شود، خاطرنشان کرد: پیامبر(ص) فلسفه نبوت خود را اجرای مکارم اخلاقی در جامعه معرفی کردند.
حجتالاسلام والمسلمین دلیر با تأکید بر این که احکام خمسه(واجب، مستحب، مباح، مکروه و حرام) نسبت به خبرگزاریها و رسانهها نیز وجود دارد، ادامه داد: دفاع از مظلوم و نجات او از چنگال ظالم از جمله مسائلی است که پرداختن رسانهها به آن واجب است؛ در طرف مقابل نیز هرچه که موجب از بین رفتن آبروی مؤمنان شود، نیز حرام است.
*تاکید بر تدوین مصادیق حلال و حرام رسانه ای
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: باید مصادیق حلال و حرام در رسانهها به درستی معرفی شود تا فعالان این عرصه نسبت به کاری که انجام میدهند، آگاهی داشته باشند.